Er heeft zich een nieuw Chinees restaurant gevestigd in Rotterdam en wat voor één! Geen standaard dimsum of babi pangang op de kaart van Urumqi, maar bijzondere gerechten uit de Oeigoerse keuken.
Er heeft zich een nieuw Chinees restaurant gevestigd in Rotterdam en wat voor één! Geen standaard dimsum of babi pangang op de kaart van Urumqi, maar bijzondere gerechten uit de Oeigoerse keuken.
De naam verwijst naar de hoofdstad van Xinjiang, een autonome regio in het noordwesten van China. De Oeigoeren zijn nauw verwant aan de Turken en deze invloeden zie je duidelijk terug in de gerechten die worden geserveerd. Meneer Kaherman Tuersun is de trotste eigenaar van het eerste Oeigoerse restaurant van Nederland, verder is zijn oudere broer chef-kok van dit familierestaurant. Het zit in de genen: opa was vroeger ook chef.
De inrichting is vrijwel hetzelfde als die van de vorige Koreaanse eigenaar; simpel en licht qua uitstraling. Op de muren vind je foto’s van de stad Urumqi en de tafels zijn netjes opgemaakt met een doorzichtig plastic zeil. Er zijn ongeveer zeven tafels bezet vanavond en de meeste gasten zijn, net als wij trouwens, van Chinese afkomst.
Naast een vast menu hebben ze hier ook enkele specialiteiten op een apart blaadje. De gerechten worden op een rustig tempo geserveerd. We proberen verschillende gerechten van de kaart. De meest populaire schotel is een grote schaal Dapanji met een mix van vlees en pepers in pikante saus. Daarbij hoort ook de eigengemaakte pasta genaamd lagman, een aanrader! Er zit veel vet aan het vlees, maar dit schijnt normaal te zijn in de Oeigoerse keuken.
Een ander populair gerecht is de shish kebab, een lange lamsspies. De Spaanse peperpitjes die overheen gestrooid zijn, laten onze tongen flink vlammen. Verder kozen we voor de stoofschotel met rundvlees en aardappelen. Een mals en sappig gerecht waarvan de saus doet denken aan rodewijnsaus. Verwacht geen alcohol in dit gerecht, evenals varkensvlees op het menu. De eigenaren zijn, net als vrijwel alle Oeigoeren, moslim.
Volgens eigenaar Tuersun bevat de kaart typische Oeigoerse gerechten met lamsvlees, maar voor typisch Chinese gerechten zoals Mapo Tofu en Gon Bao Kip kun je hier ook terecht. De gerechten die we proeven lijken op Chinese schotels, maar er zijn andere gerechten zoals de Oeigoerse Polo (nasi met lam en wortel) en een Oeigoerse pasta die je niet in andere Chinese restaurants zal vinden. Helaas wordt - zoals naar Chinees gebruik - de pot Chinese thee niet gratis bijgevuld en krijgen we een portie witte rijst niet standaard bij de gerechten geserveerd.
Helaas staat er ook geen naanbrood op de kaart; een kenmerkend Oeigoers gerecht. Dit brood moet in een grote speciale openlucht oven gebakken worden en daar is jammer genoeg (nog) geen ruimte voor.
Sommige gerechten zijn misschien iets te pittig, maar deze kunnen naar wens worden aangepast. De verse gerechten en afwisselende kaart zijn prima en de prijs-kwaliteitverhouding is aantrekkelijk. In de nabije toekomst kun je ook nog een afhaalkaart verwachten.
Hoewel de meeste gasten van Chinese afkomst zijn, wil Tuersun niet dat er alleen gasten van Chinese afkomst op zijn restaurant afkomen. Zijn grootste wens is dat er meer Hollandse gasten komen aanschuiven en kennis maken met de Oeigoerse keuken. Zeker een keer proberen dus.
Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.
De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.
Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.
Geniet van de volgende voordelen: